DERİ NASIL TABAKLANIR?

Deri tabaklama işlemi ham deriyi işleme eylemidir. Ham deriyi işlemek için farklı tabaklama yöntemleri kullanılır. Tabaklama, deri işleme yöntemidir, yani derinin fiziksel ve kimyasal işlemlere tabi tutulup endüstriyel bir ürün olarak kullanılacak hale getirilmesidir. Bu yöntemler sonucunda deri hammaddesi, istenilen şekle ve modele dönüştürülerek giyimden döşemeye, deri aksesuardan dekor ürünlerine, halıdan posta kadar farklı derim eşyalara dönüştürülür. Peki deri nasıl tabaklanır? İşte yanıtı:

Kromla Tabaklama:

Deri tabaklamada ilk zamanlar tercih edilen bir yöntem olan kromla tabaklama işleminde krom veya krom tuzları kullanılır. Bu materyallerle işlenen deri yumuşar ve farklı özgün renklere kavuşur. Ancak bu yöntem zararlı bir yöntemdir. İnsan sağlığına ve doğaya zarar verdiği için zamanla bu teknikten vazgeçilmiştir. Günümüzde kullanılan bir teknik değildir.

Bitkisel Tabaklama:

Bir diğer deri tabaklama yöntemi ise bitkisel tabaklamadır. Bu teknikte ise doğal bitkiler kullanılarak işlem yapılmaktadır. Akasya, keçiboynuzu ve meşe odunu sıklıkla kullanılan bitkilerdendir. İşlem sonrasında esnek, kahverengi bir deri ortaya çıkar. Çok eski yıllardan bu yana bu şekilde işlem gören ve sudan etkilendiği için sertleşen deriler kitap ciltlerinde ve zırhlarda sıklıkla kullanılmaktadır.

Fiziksel Tabaklama:

Özgün bir tabaklama yöntemidir. Dış faktörlerin devre dışı olduğu, sadece derinin içinde yer alan bağ dokusunun kırılması sonrasında elde edilen bir tabaklama tekniğidir. Bu işi yapabilen ustalar ise az sayıdadır. İşlem sonrasında deri yumuşar ve hafif bir yapıya kavuşur. Suya girdiğinde ise yapısı bozulur ve sertleşir.

 Aldehite Tabaklama:

Bu tabaklama yöntemindeki amaç ise beyaz ve krem renkli deri elde etmektir. İşlem sırasında oxazolidin ve glutaraldehyde bileşenleri kullanılmaktadır. Deri giyimde, araba döşemelerinde ve bebek ayakkabı üretiminde sıkça kullanılan deri türleri bu tabaklama işlemi ile açığa çıkar. Keçi derisi bu tabaklamaya maruz kalırsa ortaya son derece emici ve yumuşak bir deri çıkar.

Alum Tabaklama:

Bu tabaklama yönteminin bir diğer adı da tuzlamadır. Doğal ürünler olan protein bileşenleri, un ve yumurta bir arada kullanılarak işlenir ve tabaklama işlemi gerçekleştirilir. Sert bir deri elde etmek amacı ile yapılan bu işlemde kullanılan ürünler doğal olduğu için suya girdiğinde çürüme meydana gelmektedir.

Yapay Tabaklama:

Bu tabaklamada da beyaz deri elde edilir. Bitkisel tabaklamada kullanılan ürünlerin zaman içerisinde hammadde sıkıntısına dönüşmesi yapay tabaklama işlemini ortaya çıkarmıştır.  Novolac ve Neradol gibi güzel kokulu polyerler kullanılarak tabaklama işlemi gerçekleştirilir.

 

derivesen Yazar

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir