Günlük hayatımızın vazgeçilmez ve en özel giyim parçalarının başında yer alan deri ceket ve montlarımızın her zaman ilk günkü gibi yeni, şık ve mükemmel görünmesini istiyorsak, bakımlarını da doğru şekilde yapmalıyız. Çünkü hakiki deri ve deriden üretilen tüm ürünler bakıma ihtiyaç duyarlar. Ve bu bakım, özen ve bilgi gerektiren bir durumdur. Yanlış uygulamalar ve yanlış bilgiler sonrasında hayata geçirilen uygulamalar, deri ceket ve montlarınızın ömrünü kısaltabilir hatta hiç kullanılamaz hale bile getirebilir.
Güneş ışığına fazla maruz kalmış deri ceketlerde bir süre sonra güneş lekeleri ve renk bozulmaları görülebilmektedir. Aynı şekilde uzun süre kullanılmayan ve kapalı bir alanda kalan deri ceketlerde de benzer sorunların yanı sıra deride çatlama meydana gelebilir. Yine yanlış kullanılmış, yoğun derecede suya ve sıvıya maruz kalmış, hatalı şekilde kurutulan deri ceket ve montlarda da kullanıma bağlı olarak eskime, yıpranma meydana gelebilir. Ancak tüm bu sorunları giderebileceğiniz basit bir yöntem de mevcut. Deri ceket boyama işlemi. Bu işlem sayesinde deri ceket ve montlarınızı ilk günkü o yeni sağlıklı ve mükemmel görüntüsüne kavuşturabilirsiniz.
Hangi Boya Uygundur?
Deri ürünlerin boyanmasında kullanılan özel boyalar bulunmaktadır. Bu boyaları kullanarak deri ceket ya da montlarınızı boyayabilirsiniz. Bu boyalar, parlatıcı astar ve kullanım talimatı ile beraber satılmaktadır. İşleme başlamadan evvel bu talimatı okuyarak size verilen öneriler ışığında boyama işlemini yapmanız, olası bir olumsuzluğu da ortadan kaldıracaktır. Ancak şunu da unutmamanız gerekir. Her deri boyası, her deri ürüne uygun değildir. Derinin yapısına göre deri boyaların türü de değişmektedir. Bir süet deri boyası ile yumuşak deri boyası aynı değildir. Boyayı alırken derinizin özelliğini satıcıya belirterek seçimi yapınız.
Deri Ceket Boyama İşlemi
İşleme başlamadan önce bazı hazırlıkları yapmalısınız. Öncelikle ceketinizi nemli bir bezle siliniz. Bu silme işlemi ceketinizin derisini nemlendirecektir. Çünkü nemli bir deri boyayı daha kolay emer. Ayrıca bu işlemle deri üzerinde bulunan toz taneciklerini de bertaraf etmiş olursunuz. Boyanızın kullanım talimatında ne tür malzemelere ihtiyacınız olduğu belirtilir. Bu malzeme dışında malzemeler kullanmayın.
Örneğin yumuşak fırça denildiği takdirde sert fırça kullanırsanız deriye zarar verebilirsiniz. Deri ceket ve montlarınızı 3 aşamalı olarak boyamalısınız. İlk aşama astar görevi görür. İkinci aşama boyayı yayma, 3. Aşama ise deri yüzeyin tamamen boyayla kaplandığı aşamadır. Deriyi talimatlara uygun şekilde boyadıktan sonra 24 sat beklemelisiniz. Boya üzerindeki izleri yok etmek için parlatma işlemini temiz biçimde uygulayın.