Çok eski yıllarda belli başlı alanlarda daha az amaçla kullanılan deri, bugüne gelindiğinde sayısız alanda ve pek çok amaçla kullanılan bir materyale dönüşmüştür. Günümüzde deri sanayisi de teknolojik gelişmeler paralelinde, üretim ve işleme çalışmalarında çeşitlilik arz etmektedir. Döşeme, giyim, ilaç sanayi, aksesuar, dekor, süsleme, ısınma, sanat gibi pek çok alanda kullanılan derinin atıkları ise sabun, ilaç sanayi, jelâtin, hayvan maması gibi alanlarda işlenmekte ve kullanılmaktadır.
Derinin en yaygın kullanım alanının ise giyim ve dekor olduğunu söyleyebiliriz. Ağırlıklı olarak eti yenilebilen hayvan derilerinin daha çok kullanıldığı bu alanlarda, yılan, timsah gibi hayvan derilerine de oldukça ilgi duyulmaktadır. Derinin kullanıldığı alanlar ise, derinin özelliğine göre değişiklik göstermektedir. Bunlar şu şekildedir:
Kösele:
Hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvan derilerinin bazı kimyasal işlemler sonucunda kalınlaştırılması ile elde edilen deri çeşididir. Son derece dayanıklı bir malzeme olduğu için genellikle ayakkabı tabanlıkları yapımında kullanılmaktadır.
Güderi:
Tavşan, geyik ya da keçi derisinden yapılan mat ve esnek bir deri türüdür. Suyu emme özelliği oldukça güçlü olan bu deri, süs eşyası, temizlik bezi, eldiven, mont, kitap cildi ve ayakkabı astarı yapımında kullanılır.
Süet:
Oğlak, keçi dana gibi hayvan derilerinden elde edilir ve yüzey hatası bulunduğu için zımparalanarak inceltilen bir deri çeşididir. Kumaşımsı, Kadifemsi bir yapısı bulunmaktadır. Süet deri ayakkabı, çanta, eldiven, mont, kabak, fon perdesi ve koltuk örtüsü gibi alanlarda kullanılmaktadır.
Maroken:
Keçi derisinden elde edilen bir deridir. Son derece aşınmalara ve darbelere karşın dayanıklı olduğu için döşeme ve mobilya alanında kullanıldığı kadar, çanta ve aksesuar alanlarında da oldukça tercih edilen bir deri çeşididir.
Rugan:
Cilalanarak ve fırınlanarak elde edilen oldukça parlak deridir. En fazla kullanıldığı alan ayakkabıdır. Özellikle de klasik erkek ayakkabı modellerinde oldukça fazla tercih edilen rugan deri, cüzdan ve çanta gibi aksesuarlarda da kullanılır.
Meşin:
Ham koyun derisinden elde edilir. Yumuşak ve esnek bir yapıya sahiptir. Ciltleme, giyim yaması, futbol topu yapımında kullanılır.
Vidala:
Dana derisinden tabaklama ile elde edilen deri çeşididir. Son derece sert ve dayanıklı bir deri türüdür. Suya da oldukça dirençlidir. Bu nedenle ağırlıklı olarak çanta ve ayakkabı alanlarında sıkça tercih edilmektedir. Darbelere de oldukça dayanıklı bir deridir.
Bunların dışında deri, dekorlarda halı, mobilya döşemesi, süs eşyası, sanatsal tablo, diğer giyim parçaları (mont, ceket, yelek, pantolon vb) duvar kaplaması, bileklik, kemer gibi eşya ve alanlarda da kullanılmaktadır.