DERİNİN TEMİZLİĞİ VE BAKIMI

Giyimden aksesuara, ayakkabıdan halıya pek çok alanda kullanılan deri, hayatımızın en zarif ve şık materyallerinden biridir. Bugün birçoğumuzun dolabında en az bir tane ya bir deri ayakkabı, ya bir deri ceket, pantolon, çanta vb ürünler bulunmaktadır. Peki, bu deri ürünlerin temizlik ve bakımını nasıl yapmalıyız? Derinin ömrünü en doğru şekilde nasıl uzatabiliriz? İşte bu yazımızda sizleri bu konuda bilgilendirmeyi ümit ediyoruz.

Gerçek deri doğal yapısı gereği oldukça dayanıklı ve uzun ömürlü bir malzemedir. Bu nedenle hiçbir bakım yapmasanız bile, uzun süre size eşlik edecektir. Ancak iyi bir bakım yapmak ve doğru şekilde bu ürünlerin temizliğini sağlamak ile hem bu süreyi uzatabilir hem de daha kaliteli bir ürüne sahip olabilirsiniz. Üstelik yapılması gerekilen şeyler oldukça kolayken. Burada dikkat edilmesi gerekilen husus ise, yanlış ve deriye zarar veren malzemeler ile yapılan temizliğin hem ürüne hem de emeğinize yazık edecek olmasıdır. Bu nedenle önerilerimizi göz ardı etmemenizi tavsiye ediyoruz.

Deri Nasıl Temizlenir?

Gelelim deri ile ilgili en çok merak edilen, deri nasıl temizlenir sorusunun yanıtına. Aslında derinin temizliği oldukça kolay ve pratik olan bir konudur. Kimyasal yapısını bozacak işlemler derinin kalitesini ve sağlıklı etkilerini ortadan kaldıracaktır. Bu nedenle derinin temizliği yapılırken kimyasal ağır maddeler, deterjanlar, sabunlar ve diğer ürünlerin kullanımından uzak durulmasında fayda vardır. Rutin bir temizlik için belirli periyotlarla hafif nemli bir bez, deri ürününüzün toz ve kir temizliğinizi yapmanıza olanak sağlayacaktır. Deri ayakkabı, mont, kaplama, döşeme, koltuk, halı gibi yüzeyleri nemli bir bez ile hafifçe silip yeniden kurutarak temizliğini yapabilirsiniz. Ancak deri, uzun süre suya maruz kaldığında çatlar. Bu nedenle ıslak bez kullanmayınız ve temizlik işlemi sonrasında silinen alanı kurutmayı da ihmal etmeyiniz. Çok daha derinlemesine bir bakım ve temizlik için ise deri materyallere özel üretilen temizlik ve bakım ürünlerini kullanabilirsiniz.

Eğer temizlik yapılacak alanda leke söz konusu ise, örneğin bir çay lekesi çıkarmak için, emiciliği yüksek bir bezle öncelikle silmeden lekenin emilimi sağlanır. Kalan nem ise yumuşak bez ile dairesel bir şekilde silinmelidir. Eğer yağ lekesi varsa, %100 pamuklu kuru bir bez kullanılmalıdır. Yine aynı şekilde hafif dairesel hareketlerle silindikten sonra temiz nemli bir bezle de silip kurulamak yağ lekesinin temizlenmesini deriye zarar vermeden mümkün kılmaktadır.

Derinin Bakımı 

Deri ürünlerinizin bakımı için de bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Örneğin deriyi hiçbir deterjanlı ya da alkollü ürünle temas ettirmemelisiniz. Sert ve ağır darbelerden deriyi uzak tutmalısınız. Yüksek ısılı materyallerle deriyi direkt temas ettirmemelisiniz. Ve deriden üretilen ürününüzün uzun süre güneş ışığına maruz kalmasını önleyiniz. Bu önerileri uyguladığınızda ürününüz daha temiz, parlak, canlı, dayanıklı ve uzun ömürlü olacaktır.

 

 

derivesen Yazar

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir