DERİ AYAKKABI BAKIMININ PÜF NOKTALARI

Son derece zarif, esnek, dayanıklı, şık ve uzun ömürlü olan deri ayakkabılar, doğru kullanılmadığı ve bakım yapılmadığı takdirde zaman içerisinde sahip olduğu özellikleri yitirmeye başlar. Esnek, dayanıklı, sağlıklı, hava alabilen deri, şekil aldığı ayakkabıyı sağlıklı, kullanışlı ve zarif bir yapıya büründürür. Deri ayakkabı bakımının en önemli noktası, giyilen ayakkabıların dinlendirilerek giyilmesidir. Bunun için bir gün giyilen deri ayakkabı en az bir gün dinlendirildikten sonra tekrar kullanılmalıdır. Bu şekilde ayakkabılar yıpratıcı etkilerden bir süre uzakta kalarak kendilerini toplarlar.

Doğru ve zamanında yapılan bakım ve temizlik ise deri ayakkabınızın ömrünü uzatacak ve dayanıklılığını da koruyacaktır. Bu bakım ve temizlik bazen nemli bir bezle yapılabildiği gibi, bazen de deri ayakkabılar için özel üretilmiş bakım ve koruyucu malzemeler kullanılarak yapılabilmektedir. Bu şekilde yapılan bakım ayakkabıların derilerini besler, yumuşatır, kılcal çatlakları kapatır ve ayakkabıların ömürlerini uzatır.

İşte deri ayakkabı bakımı için püf noktaları:
  • Deri ayakkabılar uzun süre suya maruz kaldıklarında suyu emer ve ıslanır. Islanan deri ayakkabılar serin bir ortamda ve ısı kaynaklarından uzakta kurumaya bırakılmalıdır. Ayakkabıların hızlı şekilde kurumasına neden olabilecek durumlar ayakkabı derisine zarar verir ve çatlamalara yol açar.
  • Deri ayakkabılar esnek oldukları için, uzun süre kullanılmayan deri ayakkabılar bir kalıbın içerisinde tutulmalıdır. Bunun için üretilen kalıplar kullanılabilirken, katlanarak ayakkabının içine yerleştirilen bir gazete de benzer işlevi görecektir.
  • Deri ayakkabıların temizliğinde nemli bir bez kullanılması yeterlidir. Nemli ve yumuşak bir bez kullanılarak deri ayakkabılardaki tozlar ve kirler kolaylıkla temizlenebilir. Nemli bezle çıkmayan lekelerin temizlenmesi için arap sabunundan faydalanılabilir.
  • Parlatıcı adı altında satılan kimyasal ürünler deri ayakkabılarda kullanılmamalıdır. Bu maddeler derideki gözenekleri tıkayarak ayakkabının hava almasını engeller.
  • Deri ayakkabılar giyilirken ve çıkartılırken de dikkatli hareket edilmelidir. Ayakkabı giyerken varsa bağcıklar mutlaka çözülmeli ve parmak yerine bir ayakkabı çekeceği kullanılmalıdır.
  • Deri ayakkabıların boyanması bu işin ustaları tarafından yapılmalıdır. Ancak deri ayakkabılar evde boyanmak isteniyorsa da kaliteli bir boya alınmalı ve kullanılan boya yumuşak bir sünger vasıtasıyla ayakkabıya ince katlar halinde uygulanmalıdır.
  • Güneş ışığı deri ayakkabılarda çatlakların oluşmasına ve renginin solmasına neden olmaktadır. Bu nedenle deri ayakkabılar direkt olarak güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.
  • Deri ayakkabıların bakımı için özel ürünler olduğu gibi vazelin ve badem yağı da kullanılabilir. Deri ayakkabılar kullanım sıklığına göre birkaç haftada bir bu maddelerden herhangi birisi ile silinmelidir.

derivesen Yazar

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir