Yüzyıllardır insanların hayatında büyük yeri olan deri ürünler, kimi zaman ısınma, kimi zaman giyinme, kimi zaman dekor amaçlı kullanılmasının yanı sıra sağlıklı bir yapısı olduğu için de belli alanlarda kullanılmaktadır. Zaman içerisinde gelinen noktada neredeyse her alanda hayatımızdaki yerini alan deri, kendine has özellikleri bakımından da insan sağlığına büyük faydalar sağlamaktadır. Doğal bir ürün olmasından kaynaklı son derece avantajları da bulunan hakiki derinin özellikleri ise şu şekildedir:
– Yumuşak bir dokuya sahiptir
– Gerçek deride her nokta ayrı bir desene ve yüzeye sahiptir. Suni derinin her yerinde doku aynıdır.
– Gerçek deri bazı girinti çıkıntılar vardır.
– Gerçek deri üstünde zarımsı bir bölüm vardır. Katladığınızda bu tabaka görülebilir.
– Suni deri plastik gibi kokar ama gerçek deride bu kokuyu duymazsınız.
– Gerçek deri daha uzaktan kaliteli bir görünüme sahiptir.
– Gerçek deri ateşe tutulduğunda direkt yanmaz ama suni deri hemen tutuşur.
– Hakiki deri çabuk yırtılma ve kopma yapmaz.
Derinin Sağladığı Faydalar
Nefes alabildiği için ayağı serin tutar.
– Çabuk yırtılma ve kopma yapmaz.
– Nemi emdiği için ayakta koku oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
– Doğal olduğu için sağlıklıdır.
– Esneyebildiği için ayağın şeklini alır.
Derinin tabaklanması ve işlenmesi uzun bir süreçtir ve büyük emek ister. Maliyeti de yüksektir. Bu nedenlerden dolayı, birçok alanda hakiki deri yerine suni deri kullanılmaktadır. Ancak suni deri insan sağlığına zararlı bir yapıdadır. Bu zararları ise şu şekilde sıralayabiliriz;
Sıvı PVC’nin ince dokulara dönüştürülmesiyle üretilen yapay deriye suni deri denilmektedir. Suni deri ayak ve vücut sağlığı için önerilmemektedir. Doğada da uzun yıllar kaybolmayan suni deri, ayakta da terleme, kokma hatta mantara neden olabilmektedir. Suni deri içerisinde birçok farklı özellikte hammadde bulunmaktadır. Gerçek derilere alternatif olarak PVC ve poliüretan maddelerinden üretilen suni deriler, gerçek derilere oranla çok daha kısa sürelerde yıpranarak parçalanmaya başlar.