DERİNİN TARİHÇESİ

 

Derinin tarihi, neredeyse insanlığın ilk dönemlerine kadar gitmektedir. Eski dönemlerde avcılıkla hayatlarını idame ettiren insanoğlu, avladıkları hayvanın etinden olduğu kadar derisinden de faydalanmıştır. Ve bu faydalanma her ne kadar şekil değiştirse de günümüze kadar varlığını sürdürerek gelmiştir. İlk dönemlerde korunma, sağlık, ısınma gibi amaçlarla kullanılan deri, günümüzde aynı amaçlarla beraber giyim, süs, dekor, aksesuar sanat, moda gibi alanlarda da sıkça kullanılan bir materyal olarak karşımızda durmaktadır.

Daha yakın zamanlarda, binek hayvanlarının eyer ve semerlerinde de sıkça tercih edilen deri, günümüzde bu alanda çok yaygın kullanılmasa da döşemecilik alanında deri kullanımı daha fazla şekilde yaygınlaşmaktadır. Anadolu’daki bu dericilerden öğrendiğini yazar. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettiğinde ilk önce Kazlıçeşme’de deri sanayisinin kurulmasını emretmiştir. Hemen hemen tüm parçalarından faydalanılan derinin atıkları; tıbbi alandaki ilaçlardan jelatin yapımına, sabun üretiminden kedi köpek mamasına kadar birçok alanda değerlendirilmektedir.

Bunun yanı sıra deriden ayrıştırılan yün, tekstil ürünlerinde kullanılmaktadır.  Türk deri tarihine bakıldığında yine ilk gelişmiş deri sanayisinin Osmanlı’da II. Mahmut döneminde İstanbul Beykoz’da kurulan bir deri tabakhanesi ile başladığı bilinmektedir. O dönemlerde ağırlıklı olarak Osmanlı ordusu için üretim yapan bu tabakhane, Kurtuluş Savaşı döneminde de askerlere çarık üretmek için faaliyette bulunan bir tesis olmuştur. Türk kültüründe dericilik oldukça köklü bir zanaat ve sanat alanıdır.

Bugün deriden üretilen tüm materyallerin köklerini oluşturan bu eski dönem dericilik, o yıllarda daha fazla sanat ağırlıklı bir işlevselliğe sahipken, günümüzde, serbest piyasa ekonomisi, sanayinin gelişimi, ülkeler arası ticaretin geldiği aşama ve ihtiyaçların artmasıyla bir tüketim aracına dönüşmüştür diyebiliriz. Eski dönemlerde deriye ulaşmak belki çok daha kolaydı ancak onu işlemek bugünkü kadar kolay değildi. (Bugün bile kendi şartlarına göre zordur). Günümüzde dericilik onlarca farklı alana hizmet eden bir sanayi koludur. Hammadde olarak kullanılmasından tutun da, bir ürün olarak kullanılmasına kadar pek çok aşama, emek, uğraş, zaman ve sabır gerektiren bir üretim sürecini kapsamaktadır. Sonuç olarak deri, asırlarca süren bir gelişimin tarihine sahiptir.  Geçmişte insan hayatının vazgeçilmez gereçlerinden biri olan deri; günümüzde de öneminden ve değerinden hiçbir şey kaybetmeyerek, günlük hayatımızdaki yerini korumuştur.

derivesen Yazar

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir