Dayanıklılığı, şıklığı ve zarafeti ile göz dolduran deri, ev ve diğer dekor alanlarında döşeme olarak da sıkça kullanılmaktadır. Özellikle de koltuk, kanepe, araç koltukları, sandalye gibi eşyalarda sıkça döşeme olarak tercih edilen derinin bakımı da son derece önemlidir. Bir deri döşemenin temizlik ve bakımı ne kadar doğru ve iyi şekilde yapılırsa, ürünün ömrü de o derece uzun olacaktır.
Düzgün bakım yapılmayan deri renk atar, sertleşir, çatlar ve hatta yırtılır. Özellikle hava sıcaklık farkları, klima kalorifer etkisi ve tabi ki kullanımdan kaynaklanan yıpranmalar deriyi zedeler. Deri temizliği uzun aralıklarla, bakımı ise her ay yapılmalıdır. Bu bakım ve temizlik yapılırken özellikle de derinin üst katmanında yer alan boyalı kısmının hasar görmemesine de özen gösterilmelidir. Yanlış yapılan bir bakım geri dönülemez sonuçlara da neden olabilir.
Deri Döşeme Nasıl Temizlenir?
Deri döşemelerin temizliği aslında kolaydır. Deri mobilyalar doğal ve dayanıklıdır; ayrıca bulundukları odaya görsel güzellik katarlar. Deri, zaman geçtikçe daha güzel duran sayılı maddelerdendir. Kullandıkça parlaklığı artar. Derinin kullanım süresi boyunca kalitesini koruyabilmesi için özenli ve dikkatli bir bakıma ihtiyacı vardır. Fazla sıvıyı üzerine bir bezi bastırarak alın, sürterek silmeyin. Yemek, içecek ya da mürekkep dökülmesi halinde uygulanacak en önemli kuraldır. Sürterek silmek lekenin yerleşmesine ve derinin renginin değişmesine sebep olacaktır. Bu nedenle sıvıyı nemli bir bez yardımıyla alın. Profesyonel deri bakımı ürünleri kullanın. Dökülen sıvının hasarına göre profesyonel ürün kullanmak iyi bir fikirdir. Talimatlarına uyarak kullanın. Deri kremi kullanın. İşlemi tamamlamak için hasar gören yere uygulayın. Deri koltuk temizliği için temiz ve yumuşak bir temizlik bezini ılık suyla nemlendirin ve silin. Bu işlemi her hafta yapmanız gereken deri bakımı rutininize ekleyin. Elektrikli süpürgeyle süpürmek, derinin üzerine yerleşmiş olan tozu, deri parçalarını ve bunun gibi artıkları temizleyecektir. Toz ve kirin en çok yerleştiği kısımları, yani koltuk aralarını ve çatlakları da süpürmeyi unutmayın. Kimyasal yapısını bozacak işlemler derinin kalitesini ve sağlıklı etkilerini ortadan kaldıracaktır. Bu nedenle derinin temizliği yapılırken kimyasal ağır maddeler, deterjanlar, sabunlar ve diğer ürünlerin kullanımından uzak durulmasında fayda vardır.
Deri Döşeme Bakımı Nasıl Yapılır?
Hakiki deri ürünlerinizin bakımı için de bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Örneğin deriyi hiçbir deterjanlı ya da alkollü ürünle temas ettirmemelisiniz. Sert ve ağır darbelerden deriyi uzak tutmalısınız. Yüksek ısılı materyallerle deriyi direkt temas ettirmemelisiniz. Ve deriden üretilen ürününüzün uzun süre güneş ışığına maruz kalmasını önleyiniz. Bu önerileri uyguladığınızda ürününüz daha temiz, parlak, canlı, dayanıklı ve uzun ömürlü olacaktır.