SUNİ DERİNİN ZARARLARI

Derinin göz alıcı şıklığı, esnekliği, zengin duruşu ve uzun ömürlü bir ürün olmasından dolayı günümüzde kullanım alanın artmasıyla, gerçek olmayan deri anlamına gelen suni derinin de artmasına neden olmuştur. Bugün ayakkabıdan kıyafete, döşemeden dekora aklınıza gelebilecek hemen her alanda deri malzemeler kullanılmaktadır. Bu talep ve yaygınlaşan üretim ile birlikte ürün çeşitliliğinde de artış yaşanmıştır. Tüm bu gelişmeler de beraberinde, suni derinin de aynı oranda yaygınlaşmasını ortaya çıkarmış durumdadır.

SUNİ DERİ NEDEN ELDE EDİLİR?

Suni deri yapımında hammadde olarak pamuklu dokumalar, bitkisel lifler, atık derilerin talaşları kullanılır. Hint yağı ve boya maddesinden meydana gelen karışım alkollü eriyik de hammadde donana kadar bekletilir. Daha sonra sıcak preslerde düzleştirilir, deri deseni verilir. Piyasada çeşitli isimlerde satılır, hakiki deri kadar kullanışlı değildir.

SAĞLIĞA ETKİLERİ NELERDİR?

Suni deri ile gerçek deri dışarıdan bakıldığında kolay ayırt edilemeyecek kadar benzer görünümdedirler. Bir deri uzmanı değilseniz, deri diye satılan bir ürünün gerçek mi yoksa suni deri mi olduğunu ayırt etmekte zorlanırsınız. Bu nedenle birçok firma, suni deriden üretilen ürünleri gerçek deri diyerek satmakta ve insanları yanıltmaktadır. Her iki deri arasında içerik ve sağladıkları fayda ve zarar açısından ise büyük farklar vardır.

En büyük ve en önemli fark ise gerçek derinin sağlıklı, suni derinin ise sağlığa zararlı olmasıdır! Gerçek deri doğaldır ve içerisinde insan sağlığına zarar verecek hiçbir kimyasal barındırmaz. Ancak suni deri birçok madde ve kimyasalın birleşiminden elde edilmiş, deri görüntüsü verilen bir malzemedir. Bu nedenle de içerisinde bulunan kimyasal maddeler zarar verirler. Suni deri kanserojen maddeler içerir. Hava almadığı için suni deriden yapılan ayakkabılar, ayaklarda terleme, koku, bakteri, mantar ve yara gibi olumsuzluklar yaratır. Suni deri dayanıksızdır. Kısa süre sonra renk atma, solma, soyulma gibi maddi zararlar da verir.

Derinin tabaklanması ve işlenmesi uzun bir süreçtir ve büyük emek ister. Maliyeti de yüksektir. Bu nedenlerden dolayı, birçok alanda hakiki deri yerine suni deri kullanılmaktadır. Ancak suni deri insan sağlığına zararlı bir yapıdadır. Bu zararları ise şu şekilde sıralayabiliriz;

Sıvı PVC’nin ince dokulara dönüştürülmesiyle üretilen yapay deriye suni deri denilmektedir. Suni deri ayak ve vücut sağlığı için önerilmemektedir.  Doğada da uzun yıllar kaybolmayan suni deri, ayakta da terleme, kokma hatta mantara neden olabilmektedir. Suni deri içerisinde birçok farklı özellikte hammadde bulunmaktadır. Gerçek derilere alternatif olarak PVC ve poliüretan maddelerinden üretilen suni deriler, gerçek derilere oranla çok daha kısa sürelerde yıpranarak parçalanmaya başlar.

Tüm bu zararlardan kaçınmak için hakiki deri ürünler satan güvenilir firmalara yönelmeniz tavsiye edilir.

 

 

 

derivesen Yazar

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir